The Ocean Institute


The space as it was

The space as it was

New Exhibit Concept

Dana Point’s Ocean Institute was looking for a concept to enliven their entry space.
Their already attractive facility wasn’t being used to its best advantage.

 

 

 

The space digitally rendered empty

The space digitally rendered empty

Working form photographs and blueprints, it is first necessary to digitally remove
the current, non-cohesive display elements to start with a “blank canvas” of the space.

 

 

 

 

A rendering of the new concept

A rendering of the new concept

The new concept is rendered to give a sense of the immersive environment visitors would experience.
Elements requested include a mural, a 17-foot shark, 2 live tanks, a kelp forest, and interactives.

 

 

 

 

The Kelp Wall Elevation

The Kelp Wall Elevation

The kelp forest is conceived as a large, translucent window graphic with semi transparent, suspended banners.
One live tank is designed with a realistic, sculptural rocky reef surround with interactive elements.

 

 

 

 

 

 

The Mural Wall Elevation

The Mural Wall Elevation

A mural is presented in a deconstructed grid format, allowing some of the facility’s woodwork to show through.
A 14-foot long live tank is shown in a custom enclosure designed to blend seamlessly with the existing architecture.

 

 

 

 

 

A plan view of the space

A plan view of the space

The plan view shows all elements to scale in relationship to one another.
The layout is designed to meet the requirements of the American’s with Disabilities Act.